perjantai 7. joulukuuta 2012

raskausajan diabetes


Taas raskauteen liittyvää.
Neuvolatäti soitteli tänään mun sokerirasitus tuloksista. Mulla on nyt raskausajan diabetes (taas. Eetusta oli myös). Maanantaina suuntaan neuvolaan hakemaan laitteen, jolla saan mittailla verensokeria itse. Samalla tehdään myös lähete TYKSiin, jossa katsotaan, että saanko lääkityksen.
Nyt alkoi myös sokeriton ja rasvaton dieetti. Saas nähdä kuinka vaikeeta siitä tulee, kun on se suklaan himo. Liikunta täytyy myös lisätä joka päiväiseen ohjelmaan (myönnetään, oon laiskotellut ja jämähtänyt ennemmin kotiin kuin lähtenyt lenkille).
Erinin aikaan sain mitata verensokeriani. Erittäin kivaa neulakammoiselle..
Kävin myös lukemassa riskeistä ja seuraavat lainaukset ovat täältä

"Raskausdiabetes todetaan seulonnassa, joka tehdään sokerirasituskokeella tavallisimmin raskausviikoilla 24–28. Raskaana olevan äidin kohonnut verensokeri voi olla sikiölle haitallinen, joten sikiön vointia ja raskauden kulkua seurataan tavallista tarkemmin. Raskausdiabeteksen vuoksi sikiö voi kasvaa tavallista suuremmaksi ja sikiön elintoimintojen kehittyminen voi olla hitaampaa. Keisarinleikkaukset ovat yleisempiä naisilla, joilla on raskausdiabetes. Myös ennenaikaisen synnytyksen vaara kasvaa ja riski saada raskausmyrkytys on suurempi. Ongelmat voidaan kuitenkin välttää hoitamalla raskausdiabetestä huolellisesti, niin että äidin verensokeri pysyy normaalina."

"Entä synnytyksen jälkeen?
Synnytyksen jälkeen insuliinin teho muuttuu jälleen normaaliksi ja verensokeriarvot palautuvat usein ennalleen. Riski saada diabetes myöhemmällä iällä on kuitenkin suurempi, jos on ollut raskaudenaikainen diabetes. On tärkeää syödä jatkossakin terveellisesti, pitää paino kurissa ja liikkua riittävästi. Mitä parempaa huolta pitää itsestään, sitä pienempi on riski saada diabetes myöhemmin."


"Raskausdiabetekseen altistavia tekijöitä:
- ylipainoisuus
- lähisuvussa on diabetestä
- ikä (yli 39 vuotta)
- aiemmin synnyttänyt yli 4500 g painoisen lapsen
- aiemmin todettu raskausdiabetes"
 

 Oon muutenkin huolissani pienestä jatkuvasti, varsinkin jos tuntuu jotain kipuja yms ja nyt tämä. Tää on ollut kyllä henkisesti aika raskas raskaus; kun on ollut verenvuotoa (alussa onneksi vain), rytmihäiriöitä, huoli että tuleeko pienelle kilpirauhasen liikatoimintaa (koska mulla on), keskenmenon pelko, raskausmyrkytyksen pelko, pahoinvointia, närästystä, outoa ihottumaa, outoja kipuja jne. Onneksi aletaan jo olemaan voiton puolella, viikkoja kun on nyt 26+4 ja viikko viikolta vauvalla paremmat mahdollisuudet selvitä.
Nyt sormet ja varpaat ristiin, että kaikki menee loppuun asti hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti